Gastblog: #bulletproof, woorden als kogels.

Het maken van een kunstwerk is allereerst met je handen geopend leven, een overgave aan het moment, een geschenk ontvangen en je verwonderen over de liefde waar mee het geschonken wordt. Kunst is met andere ogen kijken naar de wereld die ons geschonken is. Vaak overkomt het je als je dit het minst verwacht. Zo ook bij het maken van dit kunstwerk.

Wandelend samen met manlief op een grijze zaterdag, op zij stappen en in die zijstap viel mijn oog op een kogel die er lag. Niets bijzonders en ook niet iets wat mijn interesse heeft. De kogel was niet alleen, dichtbij lagen nog 66 andere kogels open en bloot in het zand. Iets in mij raakte geïntrigeerd, want dit overkomt je niet iedere dag.

Een lichte twijfel, neem ik ze wel of niet mee? Toch maar wel.. het voelde een beetje als een onverwacht geschenk. Wat al bizar is, want hoe kan een kogel aanvoelen als een geschenk? Daar zijn ze niet voor gemaakt, het zijn items die pijn, dood en ellende verspreiden en met die bedoeling gemaakt worden.

Zoals mijn gewoonte is als op deze of andere manieren mijn aandacht getrokken wordt, vroeg ik aan God waarom ik deze kogels kreeg. Als antwoord “zag” ik de kogels rechtop staan in een hartvorm met allemaal gekleurde hartjes die er vrolijk uit sprongen. 

De tegenstelling tussen de harde strakke vorm van de kogels en de kleurige harten is groot, het een brengt schade en het ander spreekt van uitbundig leven. Tijdens het maken van de hartjes had ik tijd om me te verwonderen over de kracht van het beeld. Ons spreken en handelen is zo vaak vergelijkbaar met wat een kogel doet. Soms nog voor we het beseffen beschadigen we door onze woorden of daden de ander, raken we een hart op een pijnlijke en vernietigende manier zoals kogels dat doen.

De enige manier om dat te veranderen is beseffen wat onze oorsprong is. Wij zijn geliefd, gemaakt uit liefde om lief te hebben. In Jezus heeft God, de bron van die liefde, de weg heropend om die liefde te ontvangen. Als we ons hart open voor de liefde van God ontvangen we de kracht om leven en liefde te spreken. Zo zijn de kogels, onze woorden geen wapens meer voor vernietiging, maar spreken ze van veelkleurige liefde. Het zijn bloeiende, kleurige woorden die we als kogels wegschieten om het hart van de ander te raken met liefde, leven en kracht. 

Bullets of love, love is bulletproof

www.adriannerook.com